Nosferatu revisitat

El cinema, als seus inicis, va ser una atracció de fira. El kinetoscopi de Edison n’és un exemple clar. Una màquina on hi tiraves una moneda, miraves per un forat i veies una pel·lícula d’aproximadament vint segons de durada: un combat de boxa, un número de trapezi, una dansa escocesa. Era l’any 1883, dos anys abans que els germans Lumière fessin la seva primera projecció publica on la imatge en moviment ja era projectada sobre una pantalla amb pel·lícules que ensenyaven l’arribada d’un tren o la sortida d’uns obrers d’una fabrica. Insignes firaires com Georges Méliès o Segundo de Chomón van començar a crear un llenguatge per a aquell invent tan nou. Volem proposar al públic tornar a l'experiència de meravellar-se davant d’aquestes imatges en moviment
Per un espectador actual que les veu a tothora i en tota mena de pantalles acostar-se a aquests primitius cineastes requereix un esforç. Cal donar-li context, fer una posada en escena, donar explicacions per poder gaudir d’aquests meravellosos films. L’Avalot, amb la complicitat del Passatge Insòlit, hem treballat sobre una pel·lícula única: Nosferatu de Friedrich Wilhelm Murnau. Aquest film, estrenat a Berlín l’any 1922, gairebé es va perdre per una sentencia judicial i es va poder recuperar gràcies a fragments trobats en diverses filmoteques i col·leccions. Volem retre homenatge a aquest clàssic del terror fent una proposta escènica i musical al seu voltant. La idea no es veure-la sencera  si no transmetre l’amor que sentim per aquesta pel·lícula. Aquesta proposta la vam posar davant del públic en la divuitena edició del Passatge Insòlit (2023).
Cinc fragments de la pel·lícula s’alternen amb escenes i monòlegs. Una escena de titelles d’ombra que rememora els antecedents del cinema, un monòleg explicant les estranyes circumstàncies de la pel·lícula, un altra amb fragments dels textos de intertítols que no apareixen a la nostra tria, un recorregut sobre Europa en un mapa, seguint els protagonistes del film... Tot realitzat pels propis quatre músics que acompanyen la projecció en directe amb els seus inusuals instruments: tuba, bombardí, trompeta, violí, guitarra, acordió, serra musical, i varies percussions.

Pots veure el vídeo aquí.
Pots descarregar-te el dossier aquí


Nosferatu revisitado

El cine, en sus inicios fue una atracción de feria. El kinetoscopio de Edison es un claro ejemplo. Una maquina en la que tirabas una moneda, mirabas por un agujero y podas ver una película de aproximadamente veinte segundos de duración: un combate de boxeo, un numero de trapecio, una danza escocesa. Era el año 1883, dos años antes que los hermanos Lumière realizasen su primera proyección publica, en la cual la imagen en movimiento ya era proyectada sobre una pantalla, con películas que mostraban la llegada de un tren o la salida de unos obreros de la fabrica. Insignes feriantes como Georges Méliès o segundo de Chomón empezaron a crear un lenguaje para es invento tan nuevo. Queremos proponer al público volver a maravillarse ante esas imágenes en movimiento.
Para un espectador actual, que las ve a todas horas y en todo tipo de pantallas, acercarse a estos primitivos cineastas requiere un cierto esfuerzo. Hace falta ofrecerle contexto, hacer una puesta en escena, dar explicaciones para poder disfrutar de estos maravillosos films. L’Avalot, con la complicidad del Passatge Insòlit hemos trabajado sobre una película única: Nosferatu de Friedrich Wilhelm Murnau. Este film, estrenado en Berlín el año 1922, casi se perdió por una sentencia judicial y se pudo recuperar gracias a fragmentos encontrados en diversas filmotecas y colecciones. Queremos rendir un homenaje a este clásico del terror haciendo una propuesta escénica y musical a su alrededor. La idea no es verla entera si no transmitir el amor que sentimos por esta película. Esta propuesta la pusimos ante el publico en la dieciochoava edición del Passatge Insòlit (2023)
Cinco fragmentos de la película se alternan con escenas y monólogos. Una escena de sombras chinescas, rememorando los antecedentes del cine, un monologo contando las extrañas circunstancias del film, otro con fragmentos extraídos de los intertítulos originales que no aparecen en nuestra proyección, un recorrido por Europa en un mapa, siguiendo a los protagonistas de la película... todo realizado por los propios cuatro músicos que acompañan la proyección en directo con sus inusuales instrumentos: tuba, bombardino, trompeta, violín, guitarra, acordeón, sierra musical y varias percusiones.

Puedes ver el video aquí.
Puedes descargarte el dosier aquí


L'Avalot
teatre